Biroul de credit – instituția privată de control a împrumuturilor

de FluxImobiliar

În mod cert, atunci când aplici pentru un împrumut, expresia “verificăm la Biroul de Credit” este de natură să creeze ceva panică pentru aplicant. Această instituție (societate pe acțiuni) este un organism care a fost creat din necesitatea stabilirii unei formule prin care rău-platnicii din sistem să poate fi clasificați și cunoscuți de către toți creditorii. Aici ajung doar persoanele care au acumulat întârzieri la plata împrumuturilor și care nu și-au manifestat dorința de a rezolva pe cale amiabilă situația lor financiară cu creditorul.

“Bau-bau-ul” debitorilor din România

În mod normal, o astfel de structură ar trebui să fie doar o formă de monitorizare și control, a cărei prezență să îi determine (și motiveze) pe debitori să trateze în mod corect împrumuturile pe care le accesează. Dacă o persoană ajunge în baza de date a Biroului nu este decât vina acesteia pentru că nu a știut cum să trateze problema banilor luați cu împrumut.

Acest veritabil “Bau Bau” al finanțelor din România este un acționariat a douăzeci de societăți bancare, care a fost înregistrat în 2004.  Chiar dacă este un produs generat de coalizarea societăților bancare, acestea au permis și înscrierea societăților nebancare (ifn-uri).

Până la urmă, nu este vorba decât despre o coalizare a întregii piețe de creditare din România împotriva debitorilor restanțieri și rău-platnici. Trebuie să se cunoască totul despre aceștia, astfel încât să nu mai poată primi credite din altă parte. 

Desigur, după cum se știe, împrumuturi mai primesc și cei care sunt restanțieri (din partea ifn-urilor), doar că, simplul fapt că aceștia figurează în baza cu informații a Biroului de Credit nu face decât să le limiteze la maxim posibilitatea de a obține prea mulți bani împrumut.

Modul de funcționare

Fiecare dintre membrii semnatari ai actului de coalizare va trebui să ofere datele legate de persoanele rău-platnice și restanțierii din situația lor contabila. Aceștia vor fi înregistrați ca persoane cu un risc crescut de plată și, timp de patru ani, nu vor mai putea accesa un nou împrumut. Trebuie menționat faptul că băncile țin cont de această menționare și nu acordă noi credite acestor persoane. În schimb, societățile nebancare nu consultă decât în mod opțional și cu caracter de informare bazele Biroului de Credit (ceea ce înseamnă că acordă împrumuturi chiar și celor rău-platnici).

Ceea ce trebuie făcut cunoscut celor interesați de ceea ce reprezintă Biroul de Credit este faptul că nu doar persoanele cu restante sunt înscrise în bazele acestei instituții, ci și cele care au înregistrat un nivel excelent de rambursare (istoric de credit pozitiv). Așadar, construirea unui credit scoring favorabil se va reflecta în arhivele Biroului de Credit. 

Momentul în care debitorul este înregistrat în baza de date coincide cu trecerea unei anumite perioade de timp de la neachitarea ratei (se preferă termenul de treizeci de zile, dar, multe companii încearcă să își determine clienții să plătească tocmai pentru a nu ajunge ca aceștia să fie înscriși la Biroul de Credit).

Achitarea restanței după înregistrarea în baza de date a Biroului de Credit nu ajută cu nimic, dat fiind faptul că simpla inserare a debitorului (sumele nu importă decât pentru situația în care o persoană a fost înscrisă cu o valoare mică) va rămâne valabilă timp de patru ani. Așa că, dacă vrei să îți fie bine, ai grijă să nu ajungi în baza de date a Biroului de Credit!

Sursă:  online-imprumuturi.ro

Related Posts