Riscul din bucatariile restaurantelor

de FluxImobiliar

In zilele noastre, sa iei masa la un restaurant sau lant de fast food nu este neaparat un moft, ci de multe ori o necesitate. Mai ales dupa orele lungi petrecute la birou, in sedinte, nimanui nu ii mai face placere sa ajunga acasa pentru a sta alte doua ore in bucatarie pentru a pregati masa.

Bucatariile restaurantelor ascund o multime de secrete, in special legate de igiena. Si cand discutam despre igiena, atragem atentia, in mod intentionat, si asupra curatarii hotelor.

De ce este importanta curatarea hotei restaurantului?

Ai vazut filme in care un restaurant intreg a luat foc din cauza bucatariei? S-a intamplat din cauza hotei necuratate, pe care s-au depus grasimi intarite, iar tubulatura infundata nu a facut fata fumului si a luat foc.

De regula, marile restaurante apeleaza la firme specializate de curatare hote, care isi asuma intreaga responsabilitate pentru fiecare lucrare. Curatarea hotei este un proces complex, ce implica urmatorii pasi:

Curatare hota (curatare hote restaurant)

Fumul si vaporii de grasime evacuati de hota raman in spatele filtrelor, lucru care nu se observa din exterior. Cu timpul, vaporii condenseaza, se transforma in grasimi lichide inflamabile, iar intre 3-6 luni, in grasimi solide. Necuratata la momentul potrivit, din cauza hotei pot aparea incendii si scurgeri de grasime in preparate.

Grasimile lichide se pot se pot curata chimic, cu detergenti speciali utilizati in acest scop, biodegradabili, agreati spre utilizare in industria alimentara. Se va interveni mecanic in zona ventilatorului si a iesirilor din hota catre tubulatura orizontala si/sau verticala.

In cazul grasimilor solide, acestea odata depuse incep sa se intareasca si sa se inmulteasca. Dupa 6 luni, pe tubulaturi apar formatiuni solide de grasime de forma stalagtitelor si stalagmitelor, ce pot fi curatate doar manual, cu spaclu sau mecanic cu rototubul.

Curatare tubulatura

Daca nu sunt intretinute corect si curatate periodic, tubulaturile / conductele se pot transforma intr-o amenintare reala de incendiu, pentru ca pe peretii lor se depune grasimea inflamabila absorbita de hote.

Curatare ventilator

Ventilatorul este inima hotei bucatariei. Grasimea se acumuleaza pe palele ventilatorului ingreunandu-le. Astfel, se micsoreaza debitul de aer si se reduce capacitatea de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie.

De regula, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de salubritate, aviz ISU de riscul de incendiu, iar cei de la mediu, de emisiile de noxe si de fum din conducte. Cele mai multe incendii provin din zona bucatariei si se raspandesc foarte rapid in tot sistemul de evacuare. Firmele specializate folosesc unelte si solutii profesionale si se asigura ca intreg sistemul este curatat conform standardului NFPA – Standard-96. In plus, astfel de firme ofera si dovezi fizice ale curatarii hotelor, sub forma unui certificat de interventie, datat cu ziua in care a fost realizat procesul si documentat cu imagini.

Related Posts