cum să nu îți amenajezi casa post-pandemică

Tendințe de evitat în interioarele 2021/2022: cum să nu îți amenajezi casa post-pandemică

de FluxImobiliar

Epidemiile prin care a trecut omenirea au reconfigurat numeroase aspecte ale designului interior, iar pandemia de Covid-19 nu face excepție. Trenduri care în alți ani erau favoritele publicului devin astăzi mai puțin apreciate, pentru că lunile de izolare la domiciliu ne-au făcut să privim altfel spațiul locuit. Arhitecții Creativ Interior, Octav Roman și Natalia Berezovskaia, vorbesc despre tendințele pe care ar trebui să le evităm în interioarele post-pandemice din 2021 și 2022:

Geometrie accentuată și super casual 

Dacă până acum formele geometrice precise și liniile ascuțite erau favoritele celor pasionați de modern, astăzi aceste elemente dispar din panoplia preferatelor: mobilierul sculptural, formele mult prea geometrizate nu mai sunt considerate sofisticate, ci mai degrabă sobre, austere, lipsite de viață și imaginație. Spațiile post-pandemice sunt, mai presus de orice, vii și veridice. 

În aceeași măsură, ideea de „super casual” dispare – după un an în care am fost casual pe toate planurile, de la îmbrăcăminte și până la ieșirile modeste, de acum încolo vrem mai multă eleganță în casele noastre. Rămânem ancorați în confort, însă avem vitală nevoie de look-ul elegant, clasic, sofisticat și unitar. 

Sfârșitul minimalismului

Un trend scandinav iubit, care este favoritul tuturor de mai bine de zece ani de zile, minimalismul se află la un oarecare apus – pereții albi, simplitatea, lipsa detaliilor sunt aspecte care nu ne mai fac la fel de bucuroși. Nu vom mai opta pentru un hiper-minimalism, ci mai degrabă pentru spații simple with a twist, care nu sunt în întregime albe și impecabile. Minimalismul apune datorită goliciunii sale – în ultimul an ne-am simțit, poate, mai goi ca niciodată. Și nu avem nevoie de un spațiu care să ne reamintească asta. Desigur, minimalismul nu dispare complet – putem apela la culori deschise și lipsa decorului în amenajare bai mici de apartament, de exemplu, însă e important să punem preț pe moderație și să nu extra-golim spațiul; ironic, însă spațiul gol conduce către supra-saturare emoțională. 

În locul minimalismului vine maximalismul – trendul complet opus. Extravagant, opulent, sofisticat, maximalismul se bazează pe arta mai multului – more is more. Mai multă culoare, mai mult decor, mai multe fuziuni inedite. De exemplu, în ce privește sfaturi de amenajare dormitor în stil maximalist, este important să adăugăm culoare și decor din belșug – de la texturile inedite ale textilelor și până la abundența în detalii, maximalismul umple spațiul și ne generează stare de bine. Pentru că în era post-pandemică dăm uitării „less is more”. „Mai puțin” nu ne este suficient.

Maximalismul pune accent pe grandoare, pe detalii decorative și crearea unei atmosfere familiare care să contribuie la crearea unei conexiuni puternice între oameni, dar și a spiritului de comunitate. Un design maximalist se caracterizează prin elemente decorative opulente, patternuri contrastante (forme geometrice, florale, abstracte etc.), obiecte personale, culori sau accente vibrante introduse în decor într-un mod liber, personal. Maximalismul exclude rigiditatea și regulile fixe, de aceea stilul este asociat adesea cu libertatea creativă. Datorită acestor caracteristici, stilul maximalist este și cel mai greu de copiat. În jurul oricărui obiect, fie corp de mobilier sau accesoriu, puteți construi un întreg univers, potrivind obiecte, forme și culori, după cum vă dictează imaginația. – Octav Roman, arhitect Creativ Interior

Plan deschis cu moderație

Dacă până acum open-space dădea tonul în interioarele noastre, de acum încolo acest trend apune încet; pe fondul celei mai lungi izolări la domiciliu din istorie, am înțeles că avem vitală nevoie de intimitate. Iar un plan deschis – deși extrem de estetic și unitar – nu ne oferă intimitatea la care râvnim. Configurarea caselor este mai importantă ca niciodată – am învățat că avem nevoie de spații cu roluri specifice pentru a ne desfășura eficient activitățile zilnice, de la mâncat și până la lucrat de-acasă. 

De la abundența în detalii și culoare și până la evitarea planului deschis, trendurile în designul interior post-pandemic suferă modificări fără precedent. Psihologia spațiului contează mai mult ca niciodată – avem nevoie de spații care să ne facă să ne simțim bine cu adevărat, care să ne genereze confort elegant și siguranță. 

Departe de a se axa pe „cum arată” spațiu, trendurile designului interior al viitorului sunt concentrate, mai degrabă, pe „cum se simte” spațiul; pe fondul izolării la domiciliu, am înțeles – ne simțim cum se simte spațiul. Minimalismul ne face să ne simțim goi pe dinăuntru, iar formele geometrice ascuțite ne fac să ne simțim sobri și prea puțin creativi – spațiul contează mai mult ca niciodată. 

Related Posts