La întrebarea cât consumă o centrală pe GPL, răspunsul depinde de mai mulți factori printre care și prețul unei butelii pe gaz pentru centrala. Desigur că acesta nu este singurul criteriu ce trebuie avut în vedere, dar pentru acei consumator care nu au posibilitatea de a se racorda la rețeaua de gaze naturale sau de electricitate, soluția unei centrale pe GPL rămâne cea mai bună din toate punctele de vedere.
Deși la început consumatorii vor citi pe internet că o centrală GPL consumă până la 1000 L de GPL pe lună, acest lucru nu îi va face decât să îi determine să aleagă o centrală pe lemne sau pe peleți. Dacă nu se informează în mod corespunzător, este foarte posibil să regrete opțiunea pe care au ales-o.
Necesitatea unei barăci pentru buteliile GPL
Pentru că pe timp de primăvară, vară, toamnă, atunci când încălzirea locuinței nu este necesară sau nu impune un consum mare de gaz petrol lichefiat, pe timp de iarnă cu siguranță utilizatorii unei centrale termice GPL vor remarca necesitatea instalării sau construirii unei barăci pentru buteliile GPL folosite.
Ca totul să fie în regulă, barăcile unde se țin buteliile trebuie să fie construite în așa fel încât să le ferească de frig, pentru că la ger se formează o pojghiță de gheață pe butelie și nu mai dau randament și să le ferească pe timp de vară de razele UV. Baraca pentru buteliile GPL poate fi construită chiar de către proprietar, având în vedere normele de siguranță și recomandările în vigoare.
Robinetul buteliei folosite la alimentarea centralei nu se ține deschis la maxim
Pentru folosirea în mod corespunzător a unei centrale GPL pe butelii este foarte important ca robinetul buteliei să nu fie deschis la maxim și să fie mai mult închis spre deschis. Astfel se vor evita pierderile de gaze precum și consumul foarte mare.
Acest aspect este legat de reglarea termostatului ambiental, pentru că este important locul în care este amplasat acest termostat. După câteva mutări prin diferite colțuri ale casei, proprietarii vor decide să pună termostatul ambiental în încăperea cea mai rece și posibil foarte aproape de calorifer pentru a optimiza consumul și a menține temperatura ambientală la valoare recomandată de 20 22 de grade Celsius.
Deși specialiștii nu recomandă amplasarea termostatului ambiental lângă calorifer, ci într-un loc răcoros, se merită încercată această variantă de funcționare pentru un consum redus. Astfel, centrala pe GPL arde atât cât este nevoie și nu consumă atât de mult precum se preconizează pe diferite site-uri.
Nu nu ultimul rând, se pune accent și pe investiții în robineții termostatați pentru că în casă există cu siguranță camere care nu sunt folosite zilnic și atunci utilizatorii pot decide ca în aceste camere să aibă o temperatură ambientală de 17 până la 19 grade Celsius, în timp ce o centrală sau un termostat ambiental nu poate face acest lucru, robinetele vor lăsa apa să intre în calorifere numai în cazul în care temperatura apei din calorifer scade sub această valoare menținând caloriferele călduțe.