La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, liposuctia prezinta riscuri, cum ar fi sangerarea si o reactie la anestezie. Acestea sunt aspecte normale, iar cei care fac liposuctie sunt preveniti de laun inceput. Complicatiile posibile specifice liposuctiei includ:
Nereguli de contur
Pielea pacientului poate parea ondulata, ridata sau lasata din cauza eliminarii neuniforme a grasimii, a elasticitatii slabe a pielii si a vindecarii neobisnuite. Aceste modificari pot fi permanente. Deteriorarea generata sub piele de la tubul subtire (canula) care este utilizat in timpul liposuctiei poate da pielii un aspect cu pete permanente.
Acumulare de lichid
Sub piele se pot forma pungi temporare de lichid (seroame). Este posibil ca acest lichid sa fie drenat cu un ac.
Amorteala
Este posibil ca pacientul sa simta amorteala temporara sau permanenta in zona afectata. Este posibila si iritatia temporara a nervilor.
Infectie
Infectiile cutanate sunt rare, dar posibile. O infectie severa a pielii poate pune viata in pericol.
Punctie interna
Rareori, o canula care patrunde prea adanc poate perfora un organ intern. Acest lucru poate necesita o reparatie chirurgicala de urgenta.
Embolie adipoasa
Bucatile de tesut adipos miscat se pot desprinde si se pot bloca intr-un vas de sange si se pot aduna in plamani sau pot ajunge la creier. O embolie adipoasa este o urgenta medicala.
Probleme cu rinichii si inima
Schimbarile nivelurilor de lichide pe masura ce fluidele sunt injectate si aspirate pot cauza probleme la rinichi, inima si plamani care pot pune viata in pericol.
Intoxicatia cu lidocaina
Lidocaina este un anestezic adesea administrat cu lichidele injectate in timpul liposuctiei pentru a ajuta la gestionarea durerii. Desi in general sigura, in circumstante rare, poate aparea intoxicatia cu lidocaina, cauzand probleme grave ale inimii si ale sistemului nervos central.
Riscul de complicatii creste daca chirurgul lucreaza pe suprafete mai mari ale corpului sau efectueaza mai multe proceduri in timpul aceleiasi operatii. De aceea, este foarte important ca pacientul sa apeleze de fiecare data la un chirurg cu experienta si sa asculte indicatiile acestuia, chiar daca asta inseamna probabil sa mearga de mai multe ori la cabinet, pentru a obtine rezultatele dorite.