Cu toții ne dorim să amenajăm casa părintească sau o casă veche moștenită. Și ne dorim să-i păstrăm arhitectura dar în același timp să o facem “locuibilă” bineînțeles.
Însă pentru a face acest lucru trebuie să ne informăm serios despre materialele din care este făcută și despre vechimea lor.
Dacă mergeți după principiul: ȘI DIN NIMIC POȚI FACE CEVA BUN s-ar putea să aveți dreptate.
Important:
Izolarea podului este printre primele lucruri care ar trebui făcute la o casă veche.
Asta deoarece podul este locul cel mai expus intemperiilor, acumulării de zăpadă viscolită și bineînțeles a umezelii rezultate din atmosferă prin ploi. Așadar, începând din vârful acoperișului și până la ușa de intrare, în pod e bine să acordați toată atenția necesară.
Nu exagerați unde nu e necesar
De cele mai multe ori la casele vechi lemnul este vechi, podul este vechi, acoperișul este vechi – inclusiv mirosul este vechi. De aceea totul trebuie verificat, tratat sau în cel mai rău caz schimbat dacă este rău deteriorat.
Dar când vine vorba de izolare pod casa veche trebuie ținut cont și de greutatea materialului, grosimea, și implicit comportamentul materialului după ce acesta acumulează umiditatea ambientală.
Cu siguranță se pot folosi tot aceleași materiale cunoscute (polistiren, vată bazaltică, vată minerală, spumă poliuretanică sau izolație termoreflectivă semirigidă), dar toate trebuie montate într-o anumită ordine și după specificul fiecărui material.
Așadar, după ce ați dat jos de pe acoperiș învelitoarea veche, studiați bine grinzile să nu fie putrezite sau mâncate de carii. Apoi puteți așterne o pătură de scânduri uscate și tratate anti-carii, tocmai pentru a rezista mai bine în timp. Iar în final puteți monta o folie termoreflectivă ca protecție primară împotriva căldurii excesive care vine de la învelitoarea care este în contact direct cu razele solare.
Folia termoreflectivă are rol izolator și reflectă căldura excesivă dar și umezeala în exces provocată de ploile tot mai abundente și violente sau de zăpezile viscolite.
Este foarte important să luați în calcul faptul că o folie termoreflectivă semirigidă va asigura o izolare etanșă și continuă împotriva vântului și umezelii.
De asemenea, în interiorul podului (între grinzi) puteți alege și altă variantă de izolație, cum ar fi polistirenul sau vata minerală. Totuși, având în vedere că acoperișul de regulă întâmpină mici modificări în urma acțiunilor zăpezii (compactarea zăpezii pe acoperiș) și a vântului, aceste materiale fie se pot lăsa în timp, fie prin modul lor casant produc microfisuri care pot duce la apariția punților termice. Inclusiv se pot produce infiltrații de apă.
Dacă optați pentru izolarea podului sau planșeului de lemn puteți alege o izolație termoreflectivă (1 cm) care înlocuiește cu succes o izolație normală de 10 cm.
Pentru montarea acesteia nu veți avea nevoie de scule speciale. Puteți să folosiți lucruri uzuale de pe lângă casă: cuțit, ruletă, dreptar etc.
Deci vă scăpați de o greutate suplimentară pusă pe acoperiș deoarece această folie reflectivă este probabil cea mai ușoară izolație din categoria ei. În plus, nu e nevoie să folosiți adezivi suplimentari la montarea ei și scăpați și de stresul timpilor de așteptare (care ar fi obligatorii pentru uscarea adezivului dacă ați alege o altă izolație).
Deci, întotdeauna când plănuiți izolarea unui pod vechi, verificați minuțios fiecare material vechi în parte pentru a preveni prăbușirea, înmulțirea alergenilor pe materialele izolatoare nou montate, prelungirea mucegaiului la materialele nou instalate și, de ce nu, înlăturarea mirosurilor specifice neplăcute impregnate în timp.
Nimeni nu își dorește ca pe o structură veche obosită de timp să pună greutate suplimentară fără nici un motiv. Întotdeauna informați-vă din timp și consultați meșteri pricepuți înainte de a face rău involuntar propriului dumneavoastră proiect.