Fie că ești dezvoltator imobiliar, proprietar, agent sau investitor, fie că pur și simplu te pasionează zona de real estate, trebuie să cunoști întotdeauna noutățile de pe piață. Astfel, poți să iei decizii mai bune, să profiți de oportunități, să gestionezi riscurile sau să-ți îmbunătățești succesul în domeniul imobiliar.
Acest sector este unul dinamic, însă, dacă acorzi atenție tendințelor îți poți face o idee despre direcția spre care se îndreaptă piața și chiar poți contura previziuni pentru perioada următoare. Iată câteva lucruri de actualitate despre zona de imobiliare din România:
Cererea de spații de birouri moderne își continuă redresarea
Apariția pandemiei de coronavirus a adus numeroase schimbări în sfera profesională. Foarte mulți oameni au fost nevoiți să lucreze de acasă în ultimii doi ani, însă, din 2022 lucrurile au început să capete o altă nuanță. Numeroase companii au decis să revină la birou, iar această tendință se află pe un trend ascendent și în acest an, pe fondul inflației crescute și facilităților disponibile la locurile de muncă.
Angajatorii vor să se asigure că oferă spații confortabile, amenajate într-un mod prietenos și ușor nonconformiste. Un raport al unei companii de consultanță imobiliară arată că există o creștere a suprafețelor pentru segmentul office reprezentând noi închirieri și expansiuni. De asemenea, sunt disponibile și multe spații birouri de vânzare în București, astfel că cererea își continuă redresarea post-pandemie.
Cu extinderea pieței IT și a serviciilor externalizate în România, cererea de spații de birouri moderne și eficiente energetic a crescut. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor noi proiecte imobiliare de birouri în orașele mari.
Sectorul chiriilor este vedeta zonei rezidențiale
Contextul economic, social și geopolitic este incert, iar nivelul ridicat al inflației și dobânzile mari la credite fac tot mai dificilă achiziționarea unei locuințe. Prin urmare, toți cei care au nevoie de un imobil optează pentru închiriere, mai ales că valoarea chiriei a ajuns să fie mai redusă decât rata pentru un împrumut bancar. Totodată, prețurile ridicate alimentează piața chiriilor, așa că este de așteptat să se înregistreze scăderi pe partea de achiziții.
Prețurile chiriilor sunt mai mari
Întrucât sunt semnale pozitive și pentru închirierea spațiilor de birouri sau comerciale, nu doar a celor rezidențiale, prețurile tind să crească anul acesta. Cererea de proprietăți pare să fie mai mare decât oferta, iar nivelul galopant al inflației și piața de credite ipotecare conduc la majorarea prețurilor pentru imobilele închiriate. De altfel, creșterile au început încă de anul trecut și este de așteptat să se înregistreze valori și mai mari date fiind condițiile actuale de pe piața imobiliară, care pun presiune pe accesibilitatea locuințelor.
Impactul tehnologiei este unul semnificativ
Tehnologia și digitalizarea continuă să aibă un impact semnificativ asupra pieței imobiliare. Platformele online pentru vânzări și închirieri, precum și instrumentele de analiză a datelor și sistemele de management al proprietăților devin din ce în ce mai importante pentru cei care activează în real estate și nu numai.
Prețurile locuințelor sunt relativ stabile
Piața imobiliară încetinește, iar tendința de creștere a prețurilor ar putea să ajungă pe un platou. Se observă o stagnare a costurilor medii și chiar o ușoară scădere a prețurilor pe anumite segmente mass-market. În general, este loc de oportunități de achiziție pentru cei cu bani cash.
Conjunctura economică este instabilă, cu multe surse de criză, de la majorarea semnificativă a ratelor, la dobânzi tot mai mari, riscul de escaladare a conflictului din Ucraina, situația energetică sau presiunea inflaționistă de lungă durată.
În România piața imobiliară este, în prezent, caracterizată de impredictibilitate. Schimbările și evoluția continuă, precum și condițiile actuale fac aproape imposibilă planificarea pe termen lung, însă cunoașterea noutăților și a tendințelor ajută la crearea unor strategii care să conducă la realizarea obiectivelor financiare și imobiliare.