Hidrofoarele sunt utilizate pentru mentinerea automata a presiunii in alimentarea cu apa menajera. In componenta hidroforului sunt de asemenea incluse vasele de expansiune hidrofor, controlul electric, precum si diferite metode de protectie si moduri de oprire. Folosirea unui astfel de set de elemente are rolul de a imbunatati presiunea apei intr-o cladire rezidentiala.
Ce este un hidrofor?
Hidroforul este un sistem automatizat cu ajutorul caruia poti lua apa direct dintr-o retea subterana pentru a o redistribui apoi dupa nevoile tale, sub o presiune constanta. Principiul de functionare este pe cat de simplu pe atat de eficient. Hidroforul este alimentat la reteaua electrica ce activeaza motorul. Un motor puternic va pompa apa si o va impinge inspre gaurile de evacuare, iar apoi inspre robinetul din locuinta dvs.
De ce este important sa stim inaltimea coloanei de apa?
Debitul de apa necesar la inaltimea respectivei colane depinde de caracteristicile hidroforului pe care il cumparati. In principiu, coloana de apa este determinata de distanta dintre depozitele de apa si robinetul aflat la cea mai mare inaltime, la care ar trebui sa ajunga apa. Asigurati-va ca veti calcula distanta inainte de a cumpara un hidrofor pentru locuinta dvs.
Valoarea unui hidrofor variaza
Valoarea unui hidrofor este reflectata de pretul si caracteristicile individuale ale unui hidrofor. De aceea, si acesta este un factor important in alegerea unui anumit model. Un hidrofor cu presostat mecanic este mult mai accesibil decat unul cu un presostat electronic. Exista si alte componente importante, precum tipul sau marca, componentele individuale si gama de hidrofor care joaca un rol in determinarea pretului final. Pe piata exista diverse hidrofoare ieftine, dar va sfatuim sa mizati pe cel mai bun tip de hidrofor care sa raspunda nevoilor si obiectivelor dvs. pe de o parte, iar pe de alta parte, posibilitatilor materiale.
Presostat mecanic vs. presostat electronic
Un presostat de hidrofor este un echipament cu componente mecanice si electrice care are rolul de a comanda pornirea si oprirea pompei sau hidroforului.
Functia de pornire sau oprire a hidroforului o face presostatul in functie de presiunea din instalatie. Presostatul se monteaza dupa pompa, racordat la instalatia de alimentare cu apa, si alimentarea electrica a pompei se face prin el. Presostatul este conectat la instalatia de alimentare cu apa si simte presiunea din circuit. Atunci cand deschizi un robinet, presiunea din circuit o sa scada, iar presostatul detecteaza acest lucru.
Datorita sistemului mecanic, partea electrica inchide circuitul de curent si porneste hidroforul. Atunci cand inchizi robinetul, presiunea va creste iar, pana va atinge presiunea maxima setata, si atunci pompa va fi oprita.
Un presostat electronic face acelasi lucru ca un presostat mecanic, dar poate avea si functii suplimentare. De exemplu, poate sa opreasca pompa daca sesizeaza lipsa apei. Au in general durata de viata mai mare decat un presostat de hidrofor obisnuit. Unele modele pot functiona fara sa fie necesar un vas de expansiune suplimentar.