Bitumul este un material de constructie pentru izolatie cu aplicatie universala. Poate fi folosit atat ca invelis pentru acoperis cat si ca hidroizolatie pentru acoperis – in special pe acoperisuri plate.
Proprietatile si domeniile de aplicare ale bitumului
Bitumul este un amestec de ulei cu diverse materiale organice. In principiu, este un material natural care este cunoscut omenirii de mult timp. Chitul bituminos a fost folosit inca din anul 6700 i.Hr. pentru modelarea sculpturilor si ca material de hidroizolatie.
Bitumul ca substanta pe baza de petrol este un produs semisolid de hidrocarburi, produs prin indepartarea particulelor mai usoare (de exemplu, gaz petrolier lichefiat, benzina si motorina) din titeiul greu in timpul procesului de rafinare. Din acest motiv se numeste bitum rafinat.
Amestecul asfaltic contine doar aproximativ 5% bitum. Alte materiale (cum ar fi polimerii) pot fi adaugate bitumului pentru a-i modifica proprietatile in functie de scopul pentru care urmeaza sa fie utilizat.
Aplicatiile bitumului
Datorita posibilitatilor diverse de aplicare (in constructii pe acoperisuri sau drumuri etc.) si pentru a putea face fata cererii mari, bitumul este produs in principal industrial.
Cantitati mai mari de bitum rafinat sunt folosite in constructii – in principal ca ingredient in produsele utilizate pentru pardoseli si acoperisuri. Se estimeaza ca bitumul utilizat in prezent in lume este de aproximativ 102 milioane de tone pe an.
In medie, 85% din totalul bitumului este folosit ca material de lipit pe drumurile asfaltate. De asemenea, este folosit in alte locuri care necesita pavaj fiabil, precum pistele din aeroporturi, parcari sau alei pietonale.
10% din productia de bitum la nivel mondial este folosita pentru hidroizolatii terase si acoperisuri datorita proprietatilor sale nepretuite de impermeabilizare.
Restul de 5% este utilizat in principal pentru lipire si izolatie in combinatie cu alte materiale de constructie.
Avantajele bitumului
In functie de compozitia sa, bitumul poate fi plastic, elastic sau destul de dur. Se foloseste si sub forma lichida. Pe baza acestor proprietati ale materialelor, in multe zone bitumul este folosit ca material de constructie util, care este foarte bine si usor de prelucrat. La aceasta se poate adauga si faptul ca bitumul ca produs natural este bine tolerat de oameni si natura si indeplineste toate standardele de mediu. Din aceste motive nu trebuie sa surprinda pe nimeni ca bitumul a devenit astazi unul dintre principalele materiale de constructie.
Domenii de aplicare ale materialelor pe baza de bitum
Un domeniu important de aplicare a acoperirii bituminoase este hidroizolarea, nu numai a acoperisurilor, ci si a fundatiilor si a altor detalii structurale in contact cu solul. Materialul de constructie lichid trebuie aplicat pe o suprafata complet curata si uscata, garantand astfel proprietati impermeabile pe termen lung.
O alta metoda de compactare si hidroizolatie pe termen lung este aplicarea in strat gros a pastei bituminoase sau a chitului bituminos. In acest caz, materialul negru este imbogatit cu polimeri artificiali si se aplica in mai multe straturi pe o suprafata bine curatata. Se absoarbe foarte bine in fisurile de la baza si este foarte potrivit pentru micile reparatii de scurgeri, acoperisuri, jgheaburi, etc.
Cu toate acestea, inainte de efectuarea lucrarilor de reparatii, starea acoperisului trebuie verificata, analizata cu mare atentie si toate etapele si materialele – bine planificate.