Secretul celor mai buni bucătari sunt produsele de înaltă calitate, din care pregătesc feluri de mâncare rafinate, dar și echipamente de bucătărie foarte bune și fiabile. Cu toate acestea, nu trebuie să fii un specialist în gastronomie pentru a face ca preparatele pregătite să aibă un gust și să arate impresionant, trebuie doar să fii dotat cu o tigaie bună.
Tigaia este elementul de bază al echipamentelor de bucătărie. Există tigăi din ceramică, fontă, smălțuite și cu teflon, tigăi adânci și mai puțin adânci, tigăi simple și tigăi cu capac, tigăi speciale tip grill și tigăi pentru clătite, tigăi pentru aragaz și tigăi care sunt anume fabricate pentru a funcționa bine pe plitele cu inducție.
Într-o astfel de paletă largă de tigăi existentă acum pe piață, poate fi după cum se vede o mare provocare aceea de a găsi tigaia cea cea potrivită nevoilor noastre.
Atunci când vrei ca să alegi tigaia perfectă, cel mai important aspect ar trebui să fie materialul de fabricație, precum și tipul de acoperire al acesteia. Aceste materiale ar trebui să aibă proprietăți antiaderente, dar și să fie sigure pentru sănătatea noastră.
Nu uita nici de curățarea cratiței: îngrijirea și spălarea acesteia nu ar trebui să fie o operațiune foarte dificilă, care să dureze mult timp.
- Tigaia din teflon
Este probabil cel mai popular tip de tigaie care se găsește adesea în bucătăriile noastre. Există diferite tipuri de tigăi acoperite cu teflon disponibile pe piață: de tip clasic (cel mai versatil model), pentru prăjit clătite, tigăi wok și tigăi mici pentru ouă.
De ce tigaia din teflon e atât de cumpărată? Pentru că este un produs destul de ieftin (mult mai ieftin decât tigăile din ceramică sau titan), pe care fiecare gospodărie și-o poate permite.
O asemenea tigaie este rezistentă la temperaturi ridicate, are o acoperire netedă și antiaderentă, lucru care permite prăjirea alimentelor folosind doar o cantitate mică de grăsime.
Teflonul este un material durabil, dar cu rezistență mică la zgârieturi, de aceea trebuie folosite ustensile de bucătărie din silicon și / sau din lemn.
Tigaia acoperită cu teflon nu necesită spălare îndelungată. Este suficient să fie ștearsă cu un prosop de hârtie pentru a elimina reziduurile rezultate din gătit.
- Tigaia cu strat ceramic
Tigăile ceramice au o acoperire care este realizată dintr-o combinație de minerale și argilă, arsă la o temperatură foarte ridicată. Din acest motiv, sunt tigăi cu rezistență la căldură mai mare decât tigăile din teflon. Tigaile de acest tip pot fi încălzite până la 400 grade Celsius și înghețate până la – 20 grade Celsius.
Se încălzesc uniform și mențin mâncarea caldă mai mult timp. Cu toate acestea, este foarte important să nu fie expus învelișul ceramic la schimbări rapide de temperatură, deoarece poate fi deteriorat. Sunt prietenoase cu sănătatea noastră și cu mediul, nu se eliberează compuși nocivi în timpul prăjirii.
Nu afectează în niciun fel gustul sau mirosul preparatelor preparate, nu reacționează cu niciunul dintre ingredientele alimentare.
- Tigaia din fontă
Recent, tigăile grele și solide din fontă au redevenit din ce în ce mai populare. Sunt foarte durabile și pentru că nu au nicio acoperire, nu sunt expuse la zgârieturi. Nu sunt acoperite cu niciun material care ar putea elibera compuși nocivi la prăjirea alimentelor.
Datorită faptului că sunt fabricate numai din materiale naturale, fără adăugarea de substanțe chimice, vor accentua gustul rafinat al preparatului preparat. Preparatele din carne și/sau legume preparate într-o asemenea tigaie au un gust foarte bun.
Cel mai bine ar fi să există în bucătărie câte una din fiecare tip de tigăi prezentate mai sus. Pentru varietate maximă în materie de gătit!