Ce nu ştiai despre polistirenul extrudat

de FluxImobiliar

Polistirenul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru izolare, însă de asemenea el mai poate fi folosit și pentru alte tipuri de proiecte, în funcție de tipul său. Cele mai cunoscute tipuri de polistiren pentru mulți dintre noi sunt polistirenul expandat și polistirenul extrudat. Polistirenul este în prezent un material atât de comun încât nu îi mai acordăm importanța cuvenită, așa că discutăm în cele ce urmează despre curiozitățile sau lucrurile neștiute despre polistirenul extrudat. 

Polistirenul extrudat este un material izolator excelent

Da, probabil acest lucru este cunoscut de către majoritatea dintre noi, pentru că vedem din ce în ce mai multe clădiri în curs de reabilitare termică prin folosirea acestui material. Ce e mai puțin cunoscut este faptul că polistirenul extrudat este un material izolator cu caracteristici izolatoare superioare polistirenului expandat, în special datorită densității și grosimii sale. Astfel, dacă vrei o izolație calitativă și durabilă și un coeficient mic de transfer termic, atunci pentru mai multe detalii intra pe categoria de polistiren extrudat pe Mathaus.ro și convinge-te de beneficiile acestui material.

Polistirenul extrudat este cel mai potrivit pentru izolări la interior

Dacă vrei să izolezi o locuință la interior, însă nu vrei să pierzi foarte mult din spațiul aferent locuinței tale, atunci polistirenul expandat este cea mai bună soluție. Vei vedea că acesta are o grosime mult mai mică față de polistirenul expandat, tocmai datorită procedeelor de comprimare a materialului și de închidere a porilor. Polistirenul expandat se va potrivi foarte bine în cadrul lucrărilor de izolare la nivelul pereților comuni cu casa scării sau la nivelul soclurilor ori chiar la acoperișuri. Capacitatea sa de a izola este foarte mare, iar acest lucru se reflectă și din faptul că materialul nu este permeabil la vapori.

Polistirenul extrudat are o foarte bună rezistență mecanică

Polistirenul pare o structură diafană însă atunci când montajul este executat în mod corect, atunci când sistemul este armat și acoperit, el devine foarte rezistent în aproape orice condiții. Firește, este nevoie și de puțină protecție la nivelul izolației, mai ales în ceea ce privește străpungerea acesteia. Trebuie luat în considerare faptul că orice străpungere, cât de mică, va constitui o breșă în structură care poate favoriza pierderile de căldură la nivelul clădirii.

Polistirenul extrudat este considerat ca fiind unul dintre top 4 materiale izolatoare

Specialiștii în audituri energetice conformă faptul că polistirenul face parte din gama materialelor cu caracteristici crescute de izolare, iar polistirenul extrudat este astfel foarte bine cotat, chiar cu puțin în urma unor materiale izolatoare mai scumpe, precum vata minerală bazaltică sau vata de sticlă. Astfel, poți obține același efect izolator al clădirii (Sau aproape) fără a cheltui foarte mulți bani, însă izolarea elementelor de construcție trebuie să țină seama și de tipul elementelor structurale pe care le avem de izolat.

Spre exemplu, polistirenul extrudat, ca și vata bazaltică sau vata de sticlă, se va preta foarte bine în cadrul lucrărilor de izolare efectuate la pardoseli, acoperișuri, pereți sau fundații, însă va întâmpina dificultăți în zonele greu accesibile, precum este cazul podurilor sau a zonelor din apropierea tâmplăriei. Pentru acele zone însă pot fi combinate aceste materiale cu proprietățile izolatoare ale spumei poliuretanice, astfel încât efectul de izolare să fie realizat.

Polistirenul nu mai este o necunoscută pentru nimeni, iar adesea nici nu mai are nevoie de prezentare. Este important de știut însă faptul că izolarea unei locuințe trebuie să fie făcută doar după realizarea unui audit energetic tocmai pentru a putea fi evidențiate punțile termice prin care căldura se pierde în exterior, sau posibilele zone care de-a lungul timpului se preteaza unui schimb mai acut de temperaturi cu exteriorul.  

Related Posts