In societatea moderna actuala, din ce in ce mai multi chiriasi ai unor spatii de birouri moderne isi manifesta dorinta de a imparti spatiul in care isi desfasoara activitatea cu alti reprezentanti ai companiilor din acelasi domeniu sau din domenii conexe de activitate.
Conceptul de coworking este Ccu siguranta un concept nou care s-a dezvoltat mai ales datorita industriei IT, unul din cele mai creative medii la momentul actual, dar si datorita domeniului copywriting, traducerilor, contabilitatii si altor domenii care necesita lucrul la birou.
Reprezentantii companiilor stiu ca angajatii lor nu pot fi creativi daca se simt incorsetati, de aceea spatiul in care lucreaza trebuie ales in mod corespunzator pentru o atmosfera relaxata, pentru pauze placute, moduri de interactiune autentice si pentru dezvoltarea relatiilor si ierarhiilor la locurile de munca
Comunitatea coworking din cadrul unor spatii de birouri atent alese
Conceptul de coworking a aparut in anul 2005 in San Francisco. Inca de la inceput, accentul s-a pus pe construirea unei comunitati, nu pe o competitie intre angajati. Colaborarea este foarte importanta, iar angajatii au nevoie de propriul spatiu sa isi desfasoare activitatea si sa isi puna in practica ideile fara a fi conditionati, iar conceptul de coworking a inceput sa prinda si in alte tari precum si in Romania.
De un astfel de spatiu de coworking se poate bucura oricine, chiar si companiile mai mari care doresc sa iasa din rutina corporatista. Important este sa gaseasca spatii de birouri corect amenajate, aerisite si foarte bine delimitate in acest sens.
Conceptul de coworking in Romania la momentul actual
La momentul actual, romanii nu mai sunt atat de reticenti fata de ideea de a imparti un spatiu si de a lucra in acelasi mediu, chiar daca fac parte din domenii diferite. In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe spatii de inchiriat pentru acest gen de activitate si nu doar in capitala si in intreaga tara. Impactul este foarte mare, iar costurile sunt gandite pentru a acoperi atat salariile angajatilor, cat si cheltuielile si facturile aferente spatiului birouri folosit.
Dincolo de crearea unei comunitati, conceptul de coworking este foarte apreciat pentru ca angajatii se simt confortabil pentru ca pot lucra pe cont propriu in cadrul unei comunitati fara a se simti constransi sau fara a avea restrictii de niciun fel.
Cum alegi un spatiu de birouri de coworking si la ce informatii sa fii atent
Cu siguranta cei care cauta un spatiu de birouri pentru coworking se uita intai la pret, insa diferentele nu sunt foarte mari intre spatiile de birouri destinate exclusiv companiilor si spatiile de coworking, de aceea acesta nu trebuie sa fie un criteriu principal in alegerea locatiei. Este foarte importanta accesibilitatea angajatilor si clientilor, precum si accesul la o sala de intalniri, la servicii de internet si de telefonie si la servicii de paza protectie precum si la facilitati ce includ loc de parcare pentru biciclete sau trotinete electrice sau loc de parcare pentru masini.