Masina de canelat beton, cunoscuta si sub denumirea de masina de slituit, este alegerea ideala atunci cand ai de montat/ascuns cabluri electrice sau conducte de instalatii. Principiul de functionare este destul de simplu: 2 discuri pozitionate paralel unul fata de celalalt creeaza santurile/canalele in care vor fi ascunse cablurile/instalatia.
Varianta ieftina este sa folosesti flexul, dar exista si dezavantaje: ai nevoie de un flex bun ca sa fii sigur ca face fata, dureaza mai mult pentru ca trebuie sa tai de doua ori si este posibil ca santurile sa nu aiba marginile perfect paralele si nici adancimea sa nu fie aceeasi, se face foarte mult praf. Cu masina de slituit poti sa setezi adancimea de taiere dorita pentru ca majoritatea asigura o scala gradata in setul de livrare, iar zgomotul resimtit este mult mai mic decat daca folosesti un polizor unghiular.
Bineinteles ca pentru o lucrare de calitate ai nevoie de discul diamantat potrivit si trebuie sa stii de la inceput ce grad de finete iti trebuie pentru lucrarea respectiva: pentru taieri fine si precise ai nevoie de un disc diamantat nesegmentat (dar trebuie sa ai in vedere ca procesul de taiere va dura mai mult pentru ca lucreaza la o viteza mica de rotatie), daca aspectul taieturii nu este atat de important poti sa folosesti un disc diamantat segmentat sau chiar un disc diamantat turbo, doar ca in cazul acesta taietura va fi foarte deformata pentru ca lucreaza la o viteza de rotatie foarte mare (avantajul este ca timpul de taiere este foarte scurt). Atentie: in momentul in care montezi discul pe masina asigura-te ca este montat corect (in sensul de rotatie corect).
Dupa ce ai executat santurile/taieturile o sa ai nevoie de un rotopercutor si de o dalta ca sa scoti materialul dintre acestea pentru a efectua canalul in care urmeaza sa ascunzi/montezi cablurile electrice. Cele mai cunoscute tipuri de dalti sunt:
- dalta lata, cunoscuta si sub denumirea de dalta plata, reprezinta una dintre cele mai bune variante calitate-pret atunci cand ai de format canale pentru montarea liniilor electrice. Este foarte important sa ai o dalta cu latimea potrivita pentru lucrarea ta ca sa controlezi liniile de percutare;
- dalta concava sau dalta pentru canale este cea mai buna varianta pentru executarea canalelor, in special datorita formei semirotunde/de spatula, ceea ce inseamna ca indepartarea materialului este controlata si scade riscul indepartarii a prea mult material;
- dalta ascutita, cunoscuta si sub denumirea de spit, este cel mai cunoscut si cel mai intalnit tip de dalta. Este ideala pentru spatiile inguste in care ai nevoie de precizie si de putere la cel mai inalt nivel.
Trebuie sa te asiguri ca sistemul de prindere al accesoriilor corespunde cu sistemul de prindere al sculelor: daca rotopercutorul este SDS-Plus atunci si dalta trebuie sa aiba tot tija SDS-Plus. De asemenea, tine cont si de regulile sanitare si conecteaza sculele la un aspirator de fiecare data cand lucrezi cu ele un timp indelungat. Pe termen lung, inhalarea prafului provoaca probleme grave de sanatate.