Pentru a-ți încuraja copilul să-și petreacă timpul în aer liber, amenajează-i un loc de joacă atractiv.
Ce ar trebui să fie pus în grădina de acasă unde copilul să se poată distra ore întregi? Mai jos sunt doar două idei care funcționează întotdeauna bine și nu necesită costuri prea mari. Există posibilitatea reală de a crea o zonă de joacă pentru micuți, chiar și dacă este vorba de bebeluși (care evident că trebuie supravegheați cu multă atenție), nu doar de copilași ceva mai măricei.
1. Lădița cu nisip
Iată un element atemporal de distracție. Bunicilor noștri le-a plăcut să se joace în nisip în copilăria lor mică. Copiii de astăzi sunt, de asemenea, dornici să stea acolo ore întregi pentru a face sandvișuri, a construi tot felul de castele, a face modelaje din nisip cu matrițe speciale sau a săpa gropi cu uneltele-jucării din plastic.
Jocul în nisip va fi mai interesant dacă copilul are acces și la apă în același timp (de exemplu provenită dintr-un furtun de grădină sau pur și simplu dintr-o stropitoare). Pentru mai multă distracție, vor fi utile castronele și găletușe din plastic de calitate (fără margini ascuțite), spatule și site. Le poți găsi pe toate în magazinele de jucării online.
Lădițele cu nisip trebuie închise noaptea cu un capac sau o folie de plastic ca să nu se umezească.
Când încercăm să corelăm cutia de nisip la vârsta copilului, trebuie să fim atenți la dimensiunile pe care le au diferitele tipuri de modele. Cu cât copilul este mai mare, cu atât și zona cu nisip ar trebui ca să fie mai mare. Copiii care merg deja la școală vor avea nevoie de un model cu o lungime laterală de cel puțin 1,5 metri și o lungime de minim 2,5 metri.
Pentru copiii mici (totuși nu bebeluși, care pot să își dea cu nisip în ochi sau chiar pot să-l înghită!), se poate pune și o cutie de nisip din plastic, de mică adâncime, echipată cu un fund încorporat: este un model ușor de curățat (interiorul poate fi golit rapid de nisip și curățat temeinic).
Pentru sugarii care merg deja de-a bușilea, locul de joacă poate fi creat la umbră dintr-o pătură groasă ori salteluță gonflabilă unde să fie puse diverse jucării multicolore care să-l atragă. Dacă au spre 3 ani, nisipul rămâne însă atracția de prim ordin.
Aproape orice părinte poate face un sandbox (ca să folosim denumirea englezească a lădiței cu nisip), deci merită să se creeze un astfel de loc de joacă pentru copil.
Un copil care se joacă în nisip petrece de obicei o lungă perioadă de timp în poziție așezată, așa că protecția împotriva soarelui este foarte importantă. Când ne lipsesc alte variante, se poate așeza o umbrelă de grădină (bine fixată) obișnuită peste cutie.
De subliniat este și faptul că, dacă locuiești la bloc și ai un balcon cu dimensiunile adecvate, poți plasa o asemenea lădiță cu nisip și acolo, spre bucuria celui mic!
2. Corturi pentru copii
Există corturi pentru bebeluși cu un design extrem de atractiv, dar și corturi pentru copilași un pic mai mari.
Un cort este un înlocuitor pentru o căsuță de grădină, este un loc unde un copil se poate ascunde, își poate invita micii săi prieteni (care pot fi inclusiv jucăriile favorite), își poate ascunde prețioasele lui comori (timbre, mărgeluțe, desene), este o mare atracție.
Este o bună idee dacă stai la bloc, dar el poat efi pus fără probleme și în curte, dacă stai la casă.
Detaliile sunt importante la un cort pentru copii:deschiderea unor ferestre, desenele exterioare, toate au farmecul lor și sporește efectul de basm pe care un astfel de cort îl aduce în universul celui mic. Copiilor mai mici li se pot oferi și case de plastic mai mici, care nu au margini ascuțite. De obicei, acestea sunt decorate în culori vii și cu motive din poveștile lor favorite.
Alege și tu o lădiță cu nisip sau un cort drăguț pentru copilul tău și îl vei face fericit!