Indiferent daca doriti o locuinta in care sa va mutati sau vreti sa faceti o investitie imobiliara, trebuie sa stiti ca o licitatie imobiliara poate fi o afacere grozava. Totul este sa stiti cum functioneaza o astfel de licitatie.
Cum functioneaza licitatiile imobiliare?
Proprietatile aflate in dificultate, care ar putea fi executate silit dupa ce proprietarii nu si-au putut plati creditele imobiliare sau care au fost confiscate de stat, sunt vandute de obicei printr-o licitatie imobiliara. Agentul de vanzare, care ar putea fi o banca, o companie terta parte sau un organism guvernamental, desfasoara o licitatie publica sau privata in cadrul careia ofertantii inregistrati pot licita pentru proprietate.
Majoritatea proprietatilor au preturi in functie de soldul neplatit al ratelor creditului ipotecar sau al impozitelor. Desi nu este intotdeauna cazul, asta inseamna adesea ca oferta initiala este mult mai mica decat valoarea de piata curenta. Cu toate acestea, deoarece licitatiile sunt de natura competitiva, majoritatea proprietatilor sunt licitate pana la aproximativ 60% – 80% din valoarea proprietatii.
Proprietatile vandute la o licitatie imobiliara pot include proprietati comerciale, terenuri vacante si imobile rezidentiale, cum ar fi case unifamiliale, duplexe, locuinte urbane sau rurale.
De asemenea, licitatiile imobiliare se pot desfasura si online, cum sunt cele de pe Imopont, ofertantii avand la dispozitie toate detaliile proprietatii (imagini, suprafata, tipul constructiei etc).
Cum stiti cat si pentru ce proprietati sa licitati?
Stabilirea unor parametri, cum ar fi locatia proprietatii, tipul de proprietate, numarul de dormitoare si bai sau metri patrati, va vor ajuta sa restrangeti cautarile in ceea ce priveste proprietatile pentru care licitati.
Apoi, veti dori sa determinati valoarea actuala a proprietatii sau valoarea ulterioara, dupa efectuarea unor eventuale modernizari. Este extrem de important sa cunoasteti valoarea proprietatii inainte de a intra la licitatie, de aceea incercati sa vizitati proprietatea sau, cel putin, solicitati cat mai multe imagini concludente.
Daca nu aveti suficienti bani pentru achizitionarea proprietatii scoase la licitatie, trebuie sa stiti ca pentru inceput trebuie doar sa platesti cautiunea de 10% din pretul de pornire afisat si sa depui o cerere de participare la licitatie. Apoi, exista anumite banci disponibile de a finanta si astfel de tranzactii. Daca esti interesat de obtinerea unui astfel de credit, este important sa incepi demersurile inainte de licitatia propriu-zisa. In primul rand, trebuie sa gasesti o banca dispusa sa te finanteze si care sa-ti faca un scoring preliminar pe baza venitului tau, in functie de pretul estimat al imobilului. Este important de asemenea sa te asiguri ca reprezentantii bancii se vor misca suficient de repede astfel incat banii sa fie virati in termenul de 30 de zile pe care il ai la dispozitie pentru plata integrala.