Pregatirea unui buget familial poate fi o sarcina dificila si uneori intimidanta, dar este esentiala pentru mentinerea stabilitatii financiare a unei familii. Indiferent daca incercati sa economisiti pentru o vacanta sau pentru o casa noua, sau sa va asigurati ca puteti plati facturile la timp, urmarirea cheltuielilor si planificarea bugetului poate face diferenta intre succes si esec. In acest articol, va vom oferi trei pasi cheie pentru pregatirea unui buget familial eficient.
Planificarea bugetului familial poate fi o sarcina dificila, dar este esentiala pentru a va asigura ca va indepliniti obiectivele financiare pe termen lung si ca va puteti permite sa va platiti toate cheltuielile necesare. In acest articol, vom explora trei pasi cheie pentru a va ajuta sa pregatiti un buget familial, inclusiv sfaturi utile pentru cei care s-au cunoscut pe un site de chat.
Pentru ce este bugetul familiei?
Un buget de familie poate lua mai multe forme. O putem face manual cu hartie si creion, cu un program de calcul, cu unul dintre numeroasele sabloane disponibile pe web, sau chiar cu aplicatii dezvoltate in acest scop. Cu toate acestea, utilitatea bugetului este intotdeauna aceeasi: captati veniturile noastre, analizati cheltuielile reale si adaptati cheltuielile viitoare pentru a economisi si a avea un control mai mare asupra economiei familiei .
In acest fel, ne permite sa nu cheltuim mai mult decat castigam si sa nu acumulam datorii care nu sunt necesare, sa stabilim obiective de economisire pe termen scurt, mediu sau lung, sa impiedicam scaparea banilor in cheltuieli ascunse si sa adaptam nivelul de trai la nivelul nostru . nivelul real al venitului . Avand acest lucru clar, pregatirea unui buget familial nu este complicata. Doar urmati acesti trei pasi.
1. Analizati veniturile si cheltuielile
Oricare ar fi instrumentul ales pentru pregatirea bugetului, primul lucru este sa stii cat intra si cheltuieste unitatea familiala . In zilele noastre, din moment ce majoritatea cheltuielilor se fac cu cardul sau plata mobila, este normal sa avem toate aceste informatii disponibile pe platforma digitala a bancii noastre. In cazul efectuarii cheltuielilor in principal in numerar, va fi necesara colectarea manuala a informatiilor, pastrand chitantele si facturile.
Pentru a face aceasta analiza, cel mai bine este sa alegeti o perioada lunga de timp (de exemplu, sase luni sau un an), sa adaugati toate veniturile si cheltuielile si sa impartiti rezultatul la numarul de luni. Acest lucru va permite eliminarea anomaliilor care pot aparea intr-o anumita luna. De exemplu, daca am analiza doar luna in care am primit bonusul, veniturile nu ar fi reprezentative pentru restul anului.
Putem calcula cheltuielile cu nivelul de detaliu pe care ni-l dorim. Lucrul obisnuit este, cel putin, sa facem diferenta intre cheltuielile fixe sau esentiale si cheltuielile flexibile.
La capitolul cheltuieli putem calcula mediile si analiza costurile cu nivelul de detaliu pe care ni-l dorim. Lucrul obisnuit este, cel putin, sa facem diferenta intre cheltuielile fixe sau esentiale si cheltuielile flexibile. In primul sertar intrau chiria sau plata ipotecii, facturile de utilitati sau cosul de cumparaturi. Sunt cheltuieli fara de care nu putem trai.
In al doilea, grupam toate cele de care ne-am putea lipsi sau le-am reduce daca este necesar (de exemplu, agrement, vacante sau tehnologie). Ambele calcule va vor ajuta sa intelegeti cat de mult este introdus si unde sunt cheltuiti banii. Ele ofera o imagine a realitatii care poate fi ulterior modificata.
2. Limitati cheltuielile si stabiliti articole
Odata ce ne lamurim cat de mult castiga unitatea familiala si cat cheltuieste in fiecare sectiune, este timpul sa adaptam bugetul pentru a limita cheltuielile , a creste economiile si a stabili elemente fixe de cheltuit lunar. Exista unele sectiuni, cum ar fi chiria sau facturile la electricitate si apa, care sunt greu de schimbat. Altele, cum ar fi mancarea, poate fi reduse putin, dar este important sa nu le neglijezi.
Totusi, s-ar putea sa descoperim ca unele obiceiuri de cheltuieli ocupa o parte mai mare din bugetul familiei decat am crezut, o cheltuiala care este usor de limitata. De exemplu, sa ne imaginam ca in fiecare zi bem cafea intr-un bar. Daca o lasam o data sau de doua ori pe saptamana, dupa un an vom fi economisit peste 300 de euro. Desi pare ca nu, exista multe cheltuieli mici care consuma o buna parte din venit.
Este important sa aloci un joc pentru economii. Poate fi economii pentru o perna financiara sau economii pe termen lung printr-o investitie pentru pensionare.
Stabilirea articolelor ne va permite, de asemenea, sa evitam evenimentele neprevazute , sa economisim pentru cheltuielile pe termen scurt, mediu si lung si sa inmultim performanta veniturilor. De exemplu, sa presupunem ca familia cheltuieste 600 de euro pe haine pe an. Totusi, cheltuiala nu are loc luna de luna, ci are loc intotdeauna in perioadele de vanzare. Chiar si asa, putem stabili un joc de 50 de euro pe luna pentru haine, bani de care nu ne vom atinge pana nu va fi momentul sa mergem la cumparaturi. In acest fel, vom putea cheltui cei 600 de euro cand va veni vremea fara ca economia familiei sa sufere luna respectiva.
Putem duce acelasi concept pe orice teren. Schimbam mobilul la fiecare trei ani? Punerea deoparte a cinci euro pe luna ne va permite sa avem 180 de euro cand va veni momentul. De asemenea, este important sa profitati de aceste elemente pentru a include unul specific pentru economii. Poate fi o mica economii pentru o perna financiara pentru situatii de urgenta, o economii pe termen mediu pentru o achizitie sau o economii pe termen lung printr-o investitie pentru pensionare.
3. Prognoza, disciplina si implicarea familiei
Odata ce noul buget al familiei a fost stabilit, este important sa ne asiguram ca toti membrii familiei sunt de acord cu articolele si obiectivele de cheltuieli si economii stabilite. De acum inainte, aceste obiective ar trebui considerate cheltuieli . Adica cei cinci euro pe care ii punem deoparte lunar pentru noul mobil trebuie respectati. Parca nu erau in cont. Astfel, le vom acumula pentru cand soseste momentul efectiv al cheltuielilor.
Ca si in cazul economisirii, perseverenta si disciplina sunt cheia. Este inutil sa pregatim un buget daca mai tarziu acesta nu va fi indeplinit. Desigur, putem fi si flexibili si adapta conturile daca vedem ca ceva nu se adauga. Poate ca veniturile vor creste, descoperim ca unele articole sunt rare sau ca unele cheltuieli esentiale nu sunt asa. Bugetele familiei sunt de indeplinit, dar, mai ales, de adaptare la situatia reala a familiei si de imbunatatirea cat mai mult posibil a economiei.