Cum se realizeaza succesiunea si ce taxe trebuie achitate?

de FluxImobiliar

Decesul unui membru al familiei reprezinta un eveniment trist, pentru care familia are nevoie adesea de o anumita perioada pentru a accepta acest lucru. Cu toate acestea, exista o serie de demersuri legale care ar trebui facute la cateva zile de al finalizarea tuturor procedurilor si procesiunii de inmormantare. Unele dintre acestea pot fi legate de mostenire si realizarea succesiunii, proces care se poate desfasura insa oricand. 

In general, bunurile aflate in proprietatea persoanei decedate sunt mostenite de cei mai apropiati membrii, asta daca nu exista un testament care sa sustina altceva. Principalii mostenitori sunt sotul supravietuitor, copiii si nepotii (descendentii), precum si parintii (ascendentii privilegiati). 

Cum se realizeaza succesiunea si ce taxe presupune?  

In general, succesiunea se realizeaza in fata unui notar, atunci cand membrii familiei sunt de acord cu impartirea mostenirii, aceasta fiind si una dintre principalele situatii pentru care oamenii se prezinta la cabinetul Notariat Birzu. In caz contrar va fi nevoie de interventia unei instante judecatoresti. 

Chiar si in conditii amiabile, succesiunea se defasoara in mai multe etape, prima fiind cea de deschidere a succesiunii si pentru care nu este necesar decat certificatul de deces. Urmatoarea etapa este cea de devolutiune succesorala, adica de transmitere a averii catre mostenitori. 

Toti membrii familiei care au dreptul la mostenire trebuie sa fie prezenti la impartirea acesteia, avand insa posibilitatea de a refuza, daca nu isi doresc parte lor de mostenire. Totodata, in timpul acestui proces este necesara si prezenta a doi martori, care nu fac parte din familie, dar care au cunoscut atat persoana decedata, cat si membrii familiei. 

Ultima etapa este partajul succesoral, in cadrul careia sunt eliberate certificatele de mostenitor cu scopul de a elimina starea de indiviziune sau coproprietate asupra bunurilor decedatului. In baza acestui certificat se poate face partajul succesoral, adica impartirea bunurilor, fie odata cu succesiunea, fie ulterior. 

Taxele succesiunii consta in onorariul notarului, calculat in functie de valoarea totala a bunurilor, precum si plata impozitului catre stat, de un procent din valoarea bunurilor mostenite, impozit de la care pot fi scutiti mostenitorii daca realizeaza succesiunea in primii doi ani de dupa deces.  

Related Posts