La casă, perspectiva izolării la domiciliu pare mai suportabilă multor români – însă nu mulți sunt aceia care mai pot face ceva în această privință.
În fața măsurilor tot mai stricte impuse de autorități în ultimele zile, pentru a restrânge răspândirea virusului COVID-19, unii români caută să-și asigure o ședere la domiciliu cât mai confortabilă în perioada care urmează. Asta pentru că, în mod evident, aceia care stau la curte vor fi, de acum încolo, sensibil mai avantajați decât cei care locuiesc la bloc – dat fiind că măsurile aplicate de autorități se referă la „circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei”.
Potrivit lui Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult, în ultimele câteva zile s-a resimțit o adaptare a cererii din piața imobiliară la aceste cerințe. Lucrând pe zona Otopeni, consultantul imobiliar a declarat, pentru Imobiliare.ro, că a primit mai multe cereri din partea unor clienți interesați de vile la curte, în afara orașului. „Sunt oameni care vor să închirieze o viluță în Otopeni. Oameni care vor să iasă din București”, spune Niculae. Potrivit acestuia, cele mai atractive proprietăți ar fi vilele noi, moderne, nu foarte mari, de până la 120 de metri pătrați utili, având trei sau patru camere. Acestea ar fi potrivit atât pentru șederea pe termen mediu sau lung a unei familii, cât și pentru lucrul de acasă, pentru unul sau ambii părinți. Niculae mărturisește că, pe acest tipar, a avut o cerere din partea unui client care ar fi fost dispus să plătească chiria inclusiv pe un an în avans. Iar prețurile de ofertă pentru asemenea proprietăți, de circa 1.000 de euro, au fost chiar ușor peste nivelul normal al pieței. „Acum, dacă aș avea două-trei vile, pe toate le-aș da”, spune Niculae.
Ce era recomandat devine obligatoriu
Bineînțeles că, în contextul măsurilor tot mai restrictive aplicate de autorități, lucrurile se precipită și pe acest segment al pieței imobiliare – în ciuda realului său potențial. În urmă cu câteva ore, președintele Klaus Iohannis a declarat că, de mâine, România va intra în stare de carantină totală. Asta înseamnă, mai exact, că prevederile incluse sub titlul de „recomandări” în ordonanța de urgență emisă weekend-ul trecut devin acum obligatorii.
Citește și:
Președintele a anunțat că România intră în carantină totală: recomandările de până acum devin OBLIGATORII
Viața sub ordonanță militară: nu mai poți ieși la mall, dar poți merge la serviciu, la cumpărături sau la o scurtă plimbare pe lângă casă
Practic, singurele situații în care românilor li se va permite deplasarea în afara locuinței/gospodăriei vor fi:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
Potrivit acestor măsuri, începând de mâine, agenții imobiliari ar avea, teoretic, dreptul să se deplaseze în interes de serviciu, însă clienții nu vor mai putea merge la o întâlnire sau la o vizionare împreună cu aceștia – și nici nu se vor mai putea deplasa la un notariat pentru încheierea unui contract.
The post În prag de carantină totală, unii bucureșteni s-ar muta în afara orașului. Idealul momentului: vilă cu 3-4 camere, plus curte appeared first on ImoExpert.