Soluții pentru antreprenorii care caută un nou sediu

de FluxImobiliar

Mediul de afaceri este complex și schimbător, iar provocările apar permanent. Acestea influențează evoluția companiilor, care trebuie să se adapteze constant. Fie că este vorba despre perioade de dezvoltare sau care se dovedesc mai dificile, mutarea într-un nou sediu poate deveni imperativă. Motivele pentru a face acest lucru sunt diverse, de la necesitatea de a fi aproape de clienții potențiali și de a adapta spațiul la un număr mai mare de angajați, la schimbarea sau reducerea activității. Indiferent de factorii pe care îi iei în calcul pentru alegerea unui nou sediu, există întotdeauna soluții la îndemână. Descoperă în continuare care sunt acestea și ce avantaje și dezavantaje au. 

Cumpărarea unui nou sediu

Avantajele cumpărării unui nou sediu

Achiziționarea unei proprietăți în care compania să-și desfășoare activitatea reprezintă o investiție semnificativă, care trebuie gândită cu atenție. Iată care sunt principalele avantaje pe care le aduce un astfel de demers:

  • Un cost fix. Pentru un antreprenor, o sumă fixă pe care trebuie să o achite din bugetul companiei sau prin intermediul unui împrumut bancar aduce un plus de previzibilitate. Astfel, îți poți estima cu acuratețe mai mare costurile viitoare, fapt care rezultă în decizii mai clare și mai corecte. În plus, fluctuațiile pieței imobiliare nu vor afecta activitatea afacerii tale.
  • Venituri suplimentare. Achiziționarea unui sediu poate aduce beneficiul unui spațiu extins, care poate fi închiriat altor antreprenori. Apare astfel o sursă nouă de venit, care poate amortiza investiția sau, pe termen lung, chiar aduce profit. 

Dezavantajele cumpărării unui nou sediu

Un sediu cumpărat poate aduce și dezavantaje serioase, pe care este bine să le cunoști înainte de a lua o decizie în acest sens. Acestea sunt:

  • Costuri suplimentare. Cumpărarea unui spațiu destinat sediului companiei poate aduce și alte costuri, care țin de amenajarea acestuia, de realizarea formelor legale necesare și, pe termen, lung, de întreținere și îmbunătățiri. 
  • Lipsă de flexibilitate. O afacere poate suferi schimbări majore în timp, iar un sediu se poate dovedi impropriu în doar câțiva ani. Modificare fluxului de lucru, a specificului activității, a numărului de angajați sau a zonei demografice reprezentative te pot obliga să schimbi iar sediul afacerii tale. 
  • O adresă lipsită de atractivitate. Dacă nu îți permiți un sediu într-o zonă bună sau cu deschidere la potențiali clienți, achiziția noului sediu se poate întoarce împotriva ta, atât din punctul de vedere al imaginii, cât și al potențialelor oportunități.

Închirierea unui nou sediu

Avantajele închirierii unui nou sediu

Închirierea unui spațiu se poate dovedi cea mai bună decizie pentru afacerea ta. Iată care sunt avantajele:

  • Impact financiar redus. Pentru orice antreprenor, cheltuirea unei sume mari într-un timp scurt este un risc. Achiziția unui sediu poate avea ca rezultat reducerea investițiilor în alte zone, ceea ce poate reduce sau chiar frâna creșterea veniturilor. Închirierea unui sediu, mai ales în cazul afacerilor mici și mijlocii, este o soluție care permite concentrarea resurselor pe aspectele necesare dezvoltării acestora. 
  • Acces la spații de top. Cele mai bune zone pentru afaceri vin cu prețuri de achiziție pe măsură, pe care nu orice antreprenor și le poate permite. Închirierea unor birouri într-o astfel de zonă este o soluție mai accesibilă, care aduce acces mai bun la clienți și un plus de imagine. De asemenea, angajații vor fi mai mulțumiți. De exemplu, dacă alegi o închiriere în One Cotroceni Park, aceștia vor avea acces facil la principalele mijloace de transport, mall-uri, restaurante și alte zone recreative și comerciale. 

Dezavantaje închirierii unui nou sediu

Dezavantajele închirierii unui spațiu pentru firmă sunt:

  • Cost variabil. Chiria poate fluctua în funcție de factorii economici sau dezvoltarea zonei. 
  • Investiție 0 în capitalul propriu. Banii investiți în chirie vor finanța capitalul propriu al altor companii. 

Căutarea unui nou sediu se poate dovedi o bătaie de cap pentru antreprenori, mai ales dacă resursele financiare sunt limitate. Achiziția sau închirierea unui birou sunt soluții posibile, dar fiecare are avantaje și dezavantaje. Analizează-le cu atenție înainte de a lua o decizie pentru afacerea ta. 

Related Posts