Transformarea bucătăriei într-un spațiu eco-friendly nu este bună doar pentru planetă, ci și pentru portofelul tău. Haide să vedem cum poți face niște schimbări simple care să aducă un suflu nou în bucătăria ta și în obiceiurile tale de consum, fără să te coste o avere.
Alegerea electrocasnicelor eficiente
Dacă e momentul să-ți înnoiești electrocasnicele, alege variante care consumă puțină energie. Caută frigidere, mașini de spălat vase și cuptoare cu eticheta Energy Star. Acestea sunt campioane la economisit electricitate.
De exemplu, o combina frigorifică de ultimă generație folosește mai puțină energie, dar are și sisteme care păstrează mâncarea proaspătă mai mult timp. Mai mult, vei economisi bani pe termen lung și nu va trebui să arunci des mâncarea stricată.
Pe lângă asta, dacă vrei să mergi un pas mai departe, caută electrocasnice care oferă programe de buy-back și reciclare a produselor vechi. Astfel, îți modernizezi bucătăria într-un mod responsabil.
Reducerea consumului de apă
E uimitor cât de multă apă poți economisi cu câteva schimbări mici. Începe cu instalarea unor robinete cu debit redus. Dacă speli vasele manual, nu lăsa apa să curgă încontinuu. Și nu uita, mașinile de spălat vase moderne sunt minuni ale tehnologiei care spală eficient fără să facă nicio risipă apă.
Un alt sfat este să folosești apa cu care speli legumele pentru a uda plantele. E un mic truc care face diferența și le dă plantelor tale un plus de nutrienți naturali.
Materiale sustenabile și reciclabile
Când vine vorba de ustensile și suprafețe de lucru, alege materiale care nu doar că arată bine, dar sunt și prietenoase cu mediul. De exemplu, blaturile din cuarț reciclat sau bambus nu doar că dau un aer chic bucătăriei tale, dar sunt și super rezistente și ușor de întreținut. Și pe lângă sustenabilitate, arată foarte bine în orice tip de bucătărie.
Și când faci cumpărături, folosește sacoșe din pânză sau plasă. Sunt mai rezistente decât cele de plastic și reduc considerabil cantitatea de deșeuri. În plus, dacă ai obiecte vechi de bucătărie pe care vrei să le înlocuiești, nu le arunca. Multe orașe au centre unde poți dona lucruri care încă sunt utilizabile.
Gestionarea deșeurilor
Pune la punct un sistem de reciclare și compostare chiar în bucătăria ta. Poți avea un coș pentru materiale reciclabile și unul pentru resturi alimentare din care poți face compost. Transformi astfel resturile de mâncare în aur negru pentru grădina ta! Un composter sub chiuvetă sau în curte poate reduce semnificativ cantitatea de gunoi, și îți oferă posibilitatea de a obține fără prea mare efort și costuri, un îngrășământ de top pentru plante.
Alimentația sustenabilă și locală
Mănâncă alimente ecologice, produse local ori de câte ori este posibil. Produsele locale nu doar că sunt mai gustoase, dar consumându-le în mod frecvent contribui la reducerea emisiilor rezultate în urma procesului de transport și te asiguri că mănânci alimente cu mai puține pesticide, conservați și hormoni sintetici.
Descoperă piețele locale sau abonează-te la un serviciu de livrare de la producători din zona ta. Vei sprijini economia locală și vei reduce impactul ecologic al alimentelor pe care le consumi.